Houtrot reparati

 

Houtrotherstel

De volledige structuur van houten kozijnen zoals ramen, deuren of deurstijlen kan, indien beschadigd, een eenvoudige houtrotherstel zijn als er regelmatig onderhoud wordt gepleegd. Als het aangetaste hout wordt vervangen door gelijksoortig hout of als het aangetaste gebied onmiddellijk wordt hersteld, is dat ook een eenvoudige houtrotreparatie. Als het hout echter niet in een vroeg stadium wordt vervangen omdat verdere schade wordt veroorzaakt, bent u uiteindelijk meer geld kwijt dan u bespaart.

Welke andere opties zijn er wanneer hout is aangetast door houtrot?

De meest voor de hand liggende is om het hout te vervangen. Het vervangen van het beschadigde hout kost u geld, maar het zal veel minder tijd in beslag nemen dan het uitvoeren van een volledige houtrotreparatie. Het vervangen van één houtsoort is misschien geen klassieke oplossing, maar als de schade groot is, kan het zijn dat u uiteindelijk het grootste deel van het hout vervangt en dat het er dan nog goed uitziet. Wanneer u dan besluit de houten oppervlakken opnieuw te verven of te schilderen, voegt u in plaats van het dure hout het nieuwe afwerkingsmateriaal toe en dit gaat meestal ook lang mee zonder enige tekenen van schade te vertonen. Kortom, als het gaat om houtrot reparatie kan het minder kostbaar en effectief zijn om te vervangen in plaats van te repareren.

Als u een gebouw met houten skelet heeft, zijn er een aantal manieren om houtrot te repareren. Het verwijderen van hout is vaak de snelste manier om hout te repareren. Het kan worden gedaan door het aangetaste hout weg te zagen totdat de aangetaste stukken hout zijn verwijderd. Dit is een vrij eenvoudig proces en het zal zeker effectief zijn voor kleine houtgebieden.

Als het aangetaste hout erg groot is, vooral aan de bovenzijden van raam- en deurkozijnen, en als er sprake is van een omvangrijk aangetast hout, zal het doorzagen van het hout geen doeltreffend gebruik van middelen en tijd opleveren, vooral niet als de schade groot is. Ook het uithakken van het hout vereist veel vaardigheid, precisie en kennis. Het volledig verwijderen van het aangetaste hout kan echter tijdiger en doeltreffender zijn indien dit kan gebeuren zonder veel schade aan het omliggende werk. Bijvoorbeeld het verwijderen van alleen het buitenste hout van een deur of raamkozijn kan een effectieve houtrot reparatie zijn.

Houtrot reparatie wordt gedaan door het vervangen van de afhankelijke delen van het beschadigde hout. Voor rotreparatie hoeft u niet noodzakelijk volledig nieuw hout terug te plaatsen. Verschillende stukken hout die met de oorspronkelijke houtsoort zijn bewerkt, kunnen later worden gebruikt om het muurframe of deurpaneel opnieuw af te werken met wat hout en een natuurlijke borstel of half synthetische producten. Deze methode om houtrot te herstellen werkt niet goed met alle houtsoorten omdat u op delen moet werken en ook enkele kleinere delen zult moeten vervangen door grotere delen.

Lees meer

Schilder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.